Valimiskampaania steroidid

3. november 2014 

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon on võtnud luubi alla aasta tagasi Jõhvis toimunud valimiskampaania kulutused. On põhjust kahtlustada, et vägagi märkimisväärne osa tegelikest kuludest on jäänud kahel kõige edukamal valimisliidul ametlikus aruandes kajastamata.

Võiks pidada inimlikuks eksituseks, kui mõni arve või tegelik kulu aruandele lisamata jääb. Kui aga tegelikud kulud erinevad ametlikult deklareeritust kordades, siis on see märk tegelike valimiskulutuste ja rahastajate sihilikust varjamisest.

Ei ole kahtlust selles, et valimisliidu Jõhvi Heaks kandidaatide suured plakatid olid tänavatel.  Samamoodi teavad valijad, et nende postkastidesse tulid tasuta telekavad koos kandidaatide ohtra reklaamiga. Sajad jõhvilased said osaleda tuntud Venemaa estraadiartistide kontserdil, kus kaks päeva enne valimisi peeti ka poliitilisi kihutuskõnesid. Tavaliselt maksab pilet sellisele kontserdile kümneid eurosid. Nüüd piisas vaid ühest. Kes selle vahe kinni maksis? Ametlik valimiskulude aruanne sellele vastust ei anna.

Seadus  liigitab sellise tegevuse varjatud annetusteks. Kui tõmmata paralleele spordiga, siis on need justkui keelatud ained, mille abil püütakse konkurentide ees eelist saada.  Kui sportlane jääb steroidide kasutamisega vahele, tühistatakse tema tulemused ja võetakse ära medalid. Valimistel dopingu kasutajatel seda hirmu pole ja seepärast selliseid võtteid nii jultunult avalikult kasutataksegi.

Kuid eelkõige võiksid neis valimisliitudes kandideerinud inimesed ise tunda huvi selle vastu, kes nende liidu kampaania, mis muu hulgas võimaldas paljudel neist valituks osutuda, tegelikult kinni maksis, ja mõelda, kas selle eest ka mingeid vastuteeneid oodatakse.

Eesmärk ei peaks olema kellegi tagantjärele karistamine, vaid tulevikus sellise ebaausa  praktika vältimine.