Jõhvi koalitsioon sai jõudu juurde

27. oktoober 2014 ERIK KALDA

Elle Seliverstova, kes on ka Jõhvi Hooldekeskuse juhatuse liige ning juhib volikogu haridus- ja noorsookomisjoni, ütles, et lahkub Tauno Võhmari fraktsioonist, kuna see ei täitnud tema ootusi.

Pikka aega vaid ühekohalises enamuses ning vahepeal ka vähemusse langenud Jõhvi võimukoalitsioon sai volikogus ühe koha juurde, kui koalitsiooni otsustas naasta Elle Seliverstova.

“Praegu hääletan nii, nagu õigeks pean. Aga kavatsen peagi kirjutada avalduse Tauno Võhmari fraktsioonist lahkumiseks,” kinnitas Seliverstova, lisades, et Põhjarannik on esimene, kes on talt otse julgenud küsida, kummal poolel ta praegu on.

Survet ei avaldatud

Ta ütles, et talle ei ole keegi mingit survet avaldanud oma valikute tegemisel. Seliverstova, kes augustis liitus endise vallavanema Tauno Võhmari loodud fraktsiooniga Jõhvi Heaks, kuid samal ajal ei kirjutanud ka avaldust koalitsioonist lahkumiseks, selgitas, et fraktsioon ei täitnud tema ootusi. “Arvasin, et see fraktsioon saab olema kaalukeel opositsiooni ja koalitsiooni vahel ning hakkab asju avama nii, nagu nad on. Kuid seda ei juhtunud ning fraktsioon on ikka kaldunud sinna opositsiooni [ärimees Nikolai Ossipenko loodud nimekirja Jõhvi − Meie Kodu − E. K.] poolele.”

Kui seni oli jõudude vahekord Jõhvi volikogus 11:10 koalitsiooni kasuks, siis Seliverstova naasmisega peaks koalitsiooni kohtade arv kasvama 12ni opositsiooni 9 vastu.

Seliverstova sõnul oleks võinud ju plaanist, et volikogus ei ole selgelt määratletud koalitsiooni ja opositsiooni, nagu eelmine vallavanem Tauno Võhmar oma ideed selgitas, asja saada, ent selleks oleks pidanud mõlemad pooled koos maha istuma ning koostöös kokku leppima. “Aga seda ju ei olnud,” sõnas Seliverstova.

Vangerdatakse komisjoni esimehi

Jõhvi volikogu koalitsioon kavatseb järgmisel kolmapäeval toimuval istungil vahetada mõningaid komisjoni esimehi.

Oktoobrist lahkus volikogu liikme kohalt Võhmari fraktsiooni kuulunud Ilmar Aun, kes oli ühtlasi ka volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni esimees, kuna volikogusse naasis Kaia Kaldvee. Eile astus ametist tagasi senine revisjonikomisjoni esimees Teet Enok. Viimane tunnistas, et tema tagasiastumine on seotud vangerdustega komisjonide juhtide seas.

“Kuna Teet on spordiküsimustega ka varem tegelnud, siis mõtlesime koalitsioonis, et tema võiks seda komisjoni juhtida,” sõnas volikogu esimees Niina Neglason.

Enok ütles, et ta ei salga, et sport on talle lähedane teema ning töö revisjonikomisjonis on väga pingeline. Koalitsiooni praeguse plaani järgi asub revisjonikomisjoni juhtima senine aseesimees, Narva politseijaoskonna juht Sergei Andrejev, peaargumendiks asjaolu, et Andrejevil on juriidiline haridus. Aseesimeheks jääks selle plaani kohaselt aga Teet Enok. Küsimusele, kas koalitsioon ei kaalunud revisjonikomisjoni juhtimise andmist opositsioonile, nagu hea poliitiline tava ette näeb, vastas Neglason, et see pole välistatud ning selles osas võib veel muutusi tulla.

Kuna eelmisel volikogu istungil otsustati ühendada eelarve- ja majanduskomisjon, siis hakkab volikogu valima ka selle komisjoni juhti, kuhu koalitsioon esitab Allan Männi kandidatuuri. Võimalik, et aseesimehe kohta pakutakse opositsiooni esindajale Ljudmila Jantšenkole.