“Pane nüüd, peaminister!”

17. juuni 2014 ERIK GAMZEJEV

Peaminister Taavi Rõivas ja Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive läbisid poolmaratoni kõrvuti ja finišeerisid käsikäes.

Tuhanded jooksusõbrad tormavad tänavatel. Teiste seas nii soliidses eas Sillamäe spordiveteran, Eesti noor peaminister, aga ka itaallasest modelliärimees ja pitsarestorani pidaja. See on pühapäev Narvas ning käib energiajooks. 

“Pane nüüd, peaminister!” kõlas pühapäeva ennelõunal Narvas energiajooksu poolmaratoni raja ääres, kui pikale teele asunud jooksjad esimesi kilomeetreid läbisid.

“See polnud just läbijalutamine”

Peaminister Taavi Rõivas jooksis kogu 21,1 km pikkuse raja läbi kõrvuti Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liivega, kes teda Narva energiajooksul osalema keelitas. “Jooksime koos, kuigi Sandor on minust ikkagi kiirem. Tulime alguses väga hea hooga. Esimesed 10 km läbisime umbes 46 minutiga, lõpus andsime natuke tempos järele,” rääkis peaminister oma jooksumuljetest.

Ta tõdes, et lõpukilomeetritel viimast välja ei võtnud. “Lehvitasime inimestele ja lõime patsi, võtsime mõnuga. Lõpptulemus 1.41 on täitsa okei. Ma ise olen väga rahul. Päris läbijalutamise aeg see ei ole,” sõnas ta.

Taavi Rõivas tundis heameelt, et paljud narvalased olid tulnud raja äärde jooksjaid ergutama. “Olen Narvas juba korduvalt käinud ja väga palju üllatusi minu jaoks polnud. Kõige parem üllatus oli ilus ilm ja raja ääres mõnusalt kaasa elavad inimesed,” sõnas peaminister, lisades samas, et pani siiski tähele, kuidas promenaadiehitus käib ja osa tänavajuppe on pärast torude vahetamist uue katte saanud.

Peaministri arvates on paljude spordiinimeste ja nende lähedaste jaoks Narva energiajooks hea põhjus Narva külastamiseks. “Usun, et väga paljude Eesti inimeste jaoks on Narva sel suvel üks meeldiv avastamispaik,” sõnas ta.

75aastaselt jookseb kui hobune

Poolmaratoni läbimisega tuli toime ka 75aastane Oleg Tihhonov. Mees, kes juhtis omal ajal 24 aastat Sillamäe spordielu. Tihhonov oli varasematel Narva jooksudel osalenud lühemal ehk 7 km rajal.

Seekord otustas ta võtta ette kolm korda pikema maa. “Jooksin mõnuga läbi – ei tekkinud ühtegi rasket hetke, kus oleks pidanud kõnnile üle minema. Käin nädalas ikka kolm korda trenni tegemas. Jooksen siiani nagu hobune,” sõnas eakas mees, kinnitades, et ei tunne kuidagi, et jooksmine jalgadele või liigestele liiga teeks.

Tallinnas pitsarestorani pidav ja modelliäriga tegelev itaallane Paolo Moglia oli Narva energiajooksul teist korda. “Mulle meeldib siin, ilus linn, hea korraldus. Tulen järgmisel aastal jälle. See jooks on hea põhjus Narva tulla, tavaliselt Tallinnast väljasõitudel Rakverest kaugemale ei jõua,” rääkis Moglia, kes noorena Itaalias jooksmist ka tõsisemal tasemel harrastas.

7 km raja läbimise üle oli õnnelik ka haridus- ja teaduminister Jevgeni Ossinovski, kes tunnistas, et jooksmine pole just tema tugevaim külg. “Satun jooksma ehk mõned korrad aastas, aga mul on hea meel, et täna kordagi seisma ei pidanud jääma,” sõnas ta finišis.

Vanem Košelev sai jagu nooremast

Kui poolmaratoni rajal Ida-Viru jooksjad esimeste hulka ei pääsenud, siis 7 kilomeetri jooksu valitsesid omad. 46aastane “igiliikur” Vjatšeslav Košelev võttis esikoha oma poja Denissi ees, kes on varasematel selle hooaja jooksudel isast nobedam olnud.

“Ei teagi, kuidas täna nii läks,” imestas Vjatšeslav finišis. “Tundub, et mul läheb vorm heaks, aga Denissil on samal ajal väike langus. Jooksime enamiku distantsist koos, kaks kilomeetrit enne lõppu aga rebisin temast lahti.”

Košelev jooksis seekord lühemal rajal, sest tuli hommikul kaevandusest öisest vahetusest. “Teadsin, et 21 km rajal oleks raskeks läinud,” sõnas ta.

Rekorditest jäi napilt puudu

Poolmaratonis jõudis esimesena üle finišijoone ajaga 1.05.29 ja tuli Eesti meistriks Roman Fosti, kes oli ka mullu võitja. Ta edestas Keenia jooksjat Ibrahim Mukunga Wachurat ligemale kahe minutiga.

Fosti läks rajale püüdma ka 13 aastat vana Pavel Loskutovile kuuluvat Eesti rekordit 1.03.00. “Kuna nägin, et konkurent ei olnud täna eriti heas vormis, otsustasin siiski joosta omas tempos. Seetõttu rekordit küll ei sündinud, aga jäin jooksuga rahule – sain nautida ilusat Narvat,” sõnas Fosti.

Naistest tuli Eesti meistriks Lily Luik ajaga 1.19.49.

Narva energiajooksust võttis tänavu osa kokku 3369 jooksjat. Mullusele osavõturekordile jäi see alla kõigest 58 osalejaga.