Hüvitis lahkumise eest

29. mai 2014 

Viimase kuu jooksul on nii Jõhvi kui Kohtla-Järve volikogu pidanud tegelema lahkuva tippametniku hüvitise või preemia teemaga.

Mai algul tekitas Jõhvis erimeelsusi preemia maksmine lahkuvale vallavanemale Tauno Võhmarile. Kusjuures erimeelsused selles küsimuses tekkisid isegi koalitsioonis. Ei, küsimus polnud selles, kas maksta või mitte. Küsimus oli selles, kui palju maksta. Peale jäi ettepanek maksta kolme kuupalga ulatuses (vallavanema palk on 2800 eurot), kuigi opositsioon soovis poole aasta kuutasu.

Eile tekitas Kohtla-Järve volikogule peamurdmist hüvitise maksmine lahkuvale aselinnapeale Viktoria Tsventarnajale.

Hüvitise maksmine omavalitsuse eelarvest omal soovil töölt lahkujale on kummaline komme, mis enamikule tööandjaile pähegi ei tule.

Kas mõni ettevõtte juht eeldaks oma töötajalt pärast lahkumisavalduse laualelöömist läbirääkimiste alustamist selle üle, kas lahkuja saab kolme kuu või poole aasta palga? Lahkumine toimub ju omal soovil ning tekitab tavaliselt eelkõige tööandjale peavalu. Töötajasse on panustatud, sageli ka koolitatud ning tõstetud tema kvalifikatsiooni. Nüüd aga tuleb hakata otsima uut sobivat spetsialisti.

Ehk on selliste hüvitiste mõte hoopis tänada lahkujat hea töö eest? Sageli on lahkuja tõesti tunnustamist väärt. Kas see aga peab olema mitme kuu palk (mis sellistes ametites sugugi väike pole) maksumaksja taskust, on üsna vaieldav küsimus.