Kõik Ida-Virumaa täiskasvanute koorid pääsesid suurele peole

27. mai 2014 TIIA LINNARD

XXVI laulupeo kontsert "Puudutuse aeg" toimub 6. juulil. Ida-Virumaalt on siis laulukaare all ligi 500 lauljat.

“Jah, teistes maakondades oli ka mahajääjaid, aga meil said kõik peole,” on Laulu- ja Tantsupeo SA Ida-Viru maakonna koordinaator Erika Kõllo rõõmus, et täiskasvanute koorid tihedast sõelast läbi pääsesid.

Küünte närimise aeg, et kas pääseb suurele peole või mitte, on möödas. “Kohtunikud” on otsuse teinud. Kuidas see Ida-Virumaa kollektiivide osas kõlas? 

Ida-Virumaa kollektiividel läks hästi. Mul on hea meel öelda, et meie lauljad, tantsijad ja pillimehed ning tantsujuhid ja dirigendid olid väga tublid. Kõik täiskasvanute koorid pääsesid peole, samuti laste- ja poistekoorid. Kusjuures edasi jõuti üsna heade tulemustega. Ülevaatajad ei hakanud ei laste-, poiste-, sega-, nais- ega meeskoori proovi lõpus isegi mitte arutama, vaid öeldi kohe, et kõik kollektiivid pääsevad edasi. Välja jäid vaid kaks mudilaskoori, kuid seda 19 koori hulgast, nii et ka see kooriliik tegi meil hea tulemuse.

Tantsijate konkurss oli nagu ikka lauljate omast suurem, sest tantsuväljak seab piirid ning osa kollektiive sõelast läbi ei pääsenud. Tubli tulemuse tegid naisrühmad – 12 rühmast pääses peole kaheksa. Laste- ja segarühmades olid kaod suuremad, ka D-rühmi jäi maha. Kuid arvuliselt ei ole meie tänavune peole sõitev tantsupere varasemast sugugi väiksem – ligi 500 inimest.

Kui kõik kokku võtta – kui suure meeskonnaga Ida-Virumaa peole läheb?

Ligi 1700 taidlejat. Mudilaskoorid seekord rongkäiku ei tule – nemad saavad selle elamuse ning oma suure peo 2017. aastal, kui toimub koolinoorte laulu- ja tantsupidu. Tänavu ongi esimest korda nii, et mudilaskoorid tulevad kohale ainult peopäevaks.

Milline hakkab välja nägema maakonna kolonn rongkäigus? Tänavu, kus peotule teekond kulgeb üle Eesti jalgratastel – kas võetakse ka mõned rattad mängu?

Korraldajad on palunud kõikvõimalikke rattaid vältida, sest kui kõik seda teeksid, veniks rongkäik poole pikemaks. Nii et tule tulemise tänavusele eripärale vaatamata me jalgratast leiutama ei hakka. Kindlasti püüame aga kolonnile anda sellele peole omast nägu. Milline see saab olema, ei oska praegu veel täpselt öelda. Koos käsitööõpetajatega oleme arutanud võimalust lähtuda näpunööri tehnikast, kasutades riidega ääristatud kaablit. On ju näpunöör selle laulupeo üks peamisi kujunduselemente ning selle idee kandja on tekstiilikunstnik Anu Raud.

Laulupeotuli viibib Ida-Virumaal kõige kauem – viis päeva -, tähistades siin ka võidupüha ning süüdates jaanituld. See viis päeva tähendab ühtlasi viit lustlikku simmanit, kuhu kõik on oodatud.

Just. Lisaks neile toimuvad igas tule üleandmise kohas, kus on natukene pikem paus, esinemised. Igas peatuspaigas meenutatakse ka läbi ajaloo olulisi kultuuritegelasi ning süüdatakse nende kalmudel küünlad.

Esimene peotuli süüdatakse aga 19. juunil Ants Üleoja juures Oonurmes Matsu talus, kuhu tulevad kokku kohalikud koorid. Ma hindan seda väga, et Üleoja pole mitte ainult meie maakonnas sündinud, vaid siia ka väga palju panustanud. Pärast kodukohta naasmist asutas ta Oonurme segakoori ning hakkas korraldama Oonurme laulupidu, mis on meie rahva hulgas väga populaarsed. Ta on seda teinud heast tahtest ja suure südamega.

Kas ka teid näeb tule teekonnal ratta seljas?

Ma sõidan rattaga tegelikult väga palju ning kui mul õnnestub oma ratas kohale toimetada, siis ma sõidaks meelsasti mõne etapi kaasa. Ma loodan, et ka maavanem ning Ida-Virumaa omavalitsuste liidu tegevdirektor või juhatuse esimees teevad seda – vähemalt nendes paikades, kus maakond tule üle võtab ja ära saadab.

Millal tantsijad ja lauljad pealinna ära sõidavad?

Tantsijad sõidavad juba esmaspäeval, 30. juunil ning samal päeval toimuvad neil kohe ka proovid. Lauljad lähevad järele osa neljapäeva õhtul, osa reedel ning mudilased siis alles pühapäeval.

Tantsupeopiletitega on nüüd sedamoodi, et kes hiljaks jäi, see ilma jäi. Laulupeoga seda hirmu õnneks pole, sest lauluväljak – see on justkui kummist ja annab venima.

Seda küll, kuid need kohad, kus kontserti hästi kuulata saab, on samuti välja müüdud.