Ansipi ja Savisaare duelli ootus

30. märts 2014 

Kui varasematel kordadel ei ole Euroopa Parlamendi valimised Eesti erakondade jaoks just kõige tähtsam eesmärk olnud, siis tänavusel kevadel tõotab minna teisiti.

Olukorra muutis oluliselt huvitavamaks Andrus Ansipi eile teatavaks tehtud otsus, et ka tema  kandideerib Euroopa Parlamenti.  Sel juhul on oodata esimest korda Ansipi ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare vahetut vastasseisu valimistel. Seda juhul, kui Keskerakonna 12 kandidaadi hulgas praegu olev Savisaar viimasel hetkel kandideerimisest ei loobu. Ta on sellele võimalusele varem vihjanud. Loodetavasti ta seda aga ei tee.

Riigkogu valimistel on Savisaar ja Ansip kandideerinud eri valimisringkondades. Euroopa Parlamendi valimistel on aga kogu Eesti üks suur valimisringkond ja kuna seekord on erinevalt eelmisest korrast tegu avatud nimekirjadega, siis võimaldab see küllaltki täpselt hinnata, milline on kahe selle sajandi Eesti tipp-poliitiku praegune toetus ühiskonnas.

Samas peaksid need valimised näitama ka seda, kui tugevat konkurentsi suudavad sellises heitluses pakkuda IRL ja sotsid, kel pole neil valimistel nii karismaatilisi tegijaid välja panna. Samas pole kahtlust, et europarlamendi valimised on järgmiste riigkogu valimiste peaproov ja jõudude vahekorra parim uuring.

Savisaare ja Ansipi duell tekitaks kindlasti ka Euroopa Parlamendi valimiste vastu rohkem huvi ja suurendaks osavõttu. See võimaldaks Euroopa Liiduga seotud teemadele senisest märksa suuremat tähelepanu.

See peaks tooma ka rohkem esile, et Euroopa Parlamenti ei peaks sugugi võtma kui teenekate poliitikute sanatooriumi, vaid kus tuleb kaitsta ühtaegu Eesti huvisid ja muuta Euroopa Liitu tugevamaks.