Maakonnas lõppes esimene eelproov suureks laulupeoks

18. märts 2014 TEET KORSTEN

Eelmisel kesknädalal kogunes Jõhvi kontserdimajja (fotol) ja Narva kultuurimajja Rugodiv kokku 19 koori ehk 526 laululast.

Eelmisel nädalal lõppesid esimese mudilas-, nais- ja segakooride kooslaulmisega eelproovid suureks laulupeoks maakonnas. Ida-Virumaa mudilaskooride esimese eelproovi viis läbi Aarne Saluveer.

12. märtsil toimus Ida-Virumaa mudilaskooride esimene eelproov Jõhvi kontserdimajas ja Narva kultuurimajas Rugodiv, kus osales kokku 19 koori ehk 526 laululast.

Tõlki ei vaja

Proovi viisid läbi mudilaskooride liigijuht Aarne Saluveer ja dirigent Annelii Traks, kelle ühine koostöö sujus maakonna rahvakultuurispetsialisti Erika Kõllo sõnul väga hästi, nii et nad suutsid ka lauljad endaga kaasa võtta.

“Juba esimeses proovis tekkis tõeline peotunne ehk suure peo puudutus. Aarne Saluveeri läbi viidud proovid on nii haaravad, et isegi laulu vaheaegadel sumisema kippunud laululapsed – eriti Narvas, kus koolipäev oli seljataga – vaimustunult ja kogu hingest laulma hakkasid. Heameel oli kuulda, et ka vene koolide lapsed mõistavad, millest laulavad. Aarne palus tõlkida lauldavate laulude sõnu, mille peale tõusid vastata soovijate käed. Tõlgiti kiiresti ja väga õigesti. Ka laulud lauldi sisu järgi õige emotsiooniga,” ütles Kõllo.

Isamaa on ilus ja kole ka!

Saluveer oli pärast proove Ida-Virumaal kohalikest lastest vaimustuses. “Lapsed on hästi valmistunud ja kui nad arvestavad meie tähelepanekutega, väärivad nad kindlasti pääsu suurele peole. Eriti panen laste vanematele ja vanavanematele südamele, et nad tuleksid oma võsusid ka peole kuulama. Muidu kuulatakse staare, nagu Madonna ja Robbie Williams, aga tegelikud staarid ongi need lapsed. Kuulake kas või Jaan Pehki ja Tauno Aintsi laulu “Minu isamaa” nende esituses. See laul rokib – ansambli Prezioso saatel – ja toob meelde Ruja paremad lood: “Isamaa on ilus ja nii kole ka!”,” ütles Saluveer Põhjarannikule.

Saluveer juhtis tähelepanu ka kääridele, mis valitsevad tublide esinejate ja korraldusliku meeskonna ettekujutuse vahel. On esialgne info piirmääradest, mille järgi mudilasi peaks esinema suurel peol umbes 4000, aga Saluveeri sõnul on neid, kes kvalifitseeruvad, täpselt kaks korda rohkem. “Korraldajate asi on leida neile majutus ja vahendid toitlustamiseks. Kui me esineme välismaal, paigutatakse meid sageli kodudesse ööbima. Usun, et paljud tallinlased oleksid valmis lapsi enda juures majutama – peaasi, et need, kes hästi laulavad, saaksid ka suurel peol üles astuda,” rääkis Saluveer.

Pühapäeval toimus nais- ja segakooride proov Kiviõlis, kus naiskoore juhtis liigijuht Triin Koch ning segakooride proovi viisid läbi Kaspar Mänd ja Hirvo Surva. Kiviõli eelproov lõpetas esimesed eelproovid maakonnas.